Drzewo daktylowe to gatunek rośliny należący do rodziny arekowatych (Arecaceae) i rodzaju Phoenix. Jest to drzewo owocowe pochodzące z obszarów subtropikalnych i tropikalnych Azji i Afryki Północnej. Drzewa daktylowe charakteryzują się długimi, pióropuszowatymi liśćmi i wysokim pniem. Ich owoce, znane jako daktyle, są kulistymi lub owalnymi jagodami, bogatymi w cukry, witaminy i minerały. Daktyle są cenione ze względu na swój słodki smak i wartość odżywczą, dlatego też drzewa daktylowe są uprawiane w celach komercyjnych. Owoce daktylowca są szeroko wykorzystywane w kuchni, zarówno jako świeże, jak i suszone owoce, oraz w produkcji soków, past i innych przetworów spożywczych. Ponadto, drzewa daktylowe są również cenione za swoje walory dekoracyjne i ozdobne, a także wykorzystywane w różnych tradycyjnych praktykach kulinarnych i medycznych.