Drzewo cytrynowe, znane również jako cytryna (Citrus limon), to gatunek rośliny z rodziny rutaceae (Rutowate), pochodzący z Azji Południowo-Zachodniej. Jest to drzewo lub krzew o wysokości zazwyczaj od 3 do 6 metrów, choć w niektórych warunkach może osiągać nawet 10 metrów. Drzewo to jest uprawiane głównie ze względu na swoje owoce, cytryny, które są popularnym składnikiem kulinarnym i źródłem witaminy C.
Liście cytrynowego drzewa są wieczniezielone, eliptyczne lub lancetowate, a kwiaty są białe, pachnące i pojedyncze lub rozmieszczone w parach. Owoce cytrynowego drzewa, znane jako cytryny, są kuliste lub owalne, o żółtej skórce i kwaśnym miąższu, choć istnieją również odmiany o innych kolorach i smakach. Cytryny są powszechnie wykorzystywane w kuchni do przyprawiania potraw, przygotowywania napojów, w produkcji soków, konfitur oraz w aromaterapii. Owoce cytrynowego drzewa są również cenione ze względu na ich właściwości zdrowotne, w tym wysoką zawartość witaminy C i przeciwutleniaczy.